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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/11/2022 |
Data da última atualização: |
29/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PENTEADO, A. L. |
Afiliação: |
ANA LUCIA PENTEADO, CNPMA. |
Título: |
Study of the scientific production of the antibacterial activity of the chemical compounds of the essential oil of Lippia sidoides. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 80, artigo e37585, 2021. |
ISSN: |
1983-3814 |
DOI: |
https://doi.org/10.53393/rial.2021.v80.37585 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Lippia sidoides Cham. has widespread use in folk medicine because its essential oil (EO) presents great antibacterial properties. In Brazil, this plant has been introduced in governmental programs for herbal medicine, due to its recognized therapeutic activities. This promoted greater interest in the search for new molecules with antimicrobial activity in this EO which have been described by several authors. Thus, this work aimed to present a study of the scientific production of antibacterial activity of the chemical compounds from L. sidoides essential oil (LSEO). The inclusion criteria were articles which assessed the chemical components and antibacterial activity through the inhibition diameter, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), and Minimal Bactericidal Concentration (MBC), published between 2000 and 2020. Of the 996 studies identified, 55 met the inclusion criteria. In descending order, the most frequently detected chemical components found in LSEO were: thymol, p-cymene, and caryophillene. Regarding to the origin, the results showed that the extraction of EO were carried out mainly in the Northeast (55.5%) and Southeast (19%) regions of Brazil; and the part of the plant most used for the production were the leaves. In addition, the essential oil showed strong antibacterial activity against most of the bacteria tested. -- Resumo: Lippia sidoides Cham. é amplamente utilizada na medicina popular devido às propriedades antibacterianas atribuídas ao seu óleo essencial (OE). No Brasil, esta planta tem sido introduzida em programas governamentais de fitoterapia, por causa de suas atividades terapêuticas. Isso promoveu um maior interesse na busca por novas moléculas com atividade antimicrobiana presentes neste óleo, as quais foram relatadas por diversos autores. Assim, este trabalho objetivou apresentar um estudo da produção científica da atividade antibacteriana dos compostos químicos do OE da L. sidoide. Para tanto, foram utilizados artigos que abordaram os componentes químicos e atividade antibacteriana por meio de dados de diâmetro de inibição, Concentração Inibitória Mínima (CIM) e Concentração Bactericida Mínima (CBM), publicados entre 2000 e 2020. De um total de 996 estudos identificados, 55 preencheram os critérios de inclusão. Em ordem decrescente, os componentes químicos mais comumente encontrados no OE da L. sidoide foram: timol, p-cimeno e cariofileno. Com relação à origem, os resultados mostraram que a extração do OE foi realizada principalmente nas regiões Nordeste (55,5%) e Sudeste (19%) do Brasil; e a parte da planta mais utilizada para a produção foram as folhas. Além disso, o OE apresentou uma forte atividade antibacteriana contra a maioria das bactérias testadas. MenosAbstract: Lippia sidoides Cham. has widespread use in folk medicine because its essential oil (EO) presents great antibacterial properties. In Brazil, this plant has been introduced in governmental programs for herbal medicine, due to its recognized therapeutic activities. This promoted greater interest in the search for new molecules with antimicrobial activity in this EO which have been described by several authors. Thus, this work aimed to present a study of the scientific production of antibacterial activity of the chemical compounds from L. sidoides essential oil (LSEO). The inclusion criteria were articles which assessed the chemical components and antibacterial activity through the inhibition diameter, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), and Minimal Bactericidal Concentration (MBC), published between 2000 and 2020. Of the 996 studies identified, 55 met the inclusion criteria. In descending order, the most frequently detected chemical components found in LSEO were: thymol, p-cymene, and caryophillene. Regarding to the origin, the results showed that the extraction of EO were carried out mainly in the Northeast (55.5%) and Southeast (19%) regions of Brazil; and the part of the plant most used for the production were the leaves. In addition, the essential oil showed strong antibacterial activity against most of the bacteria tested. -- Resumo: Lippia sidoides Cham. é amplamente utilizada na medicina popular devido às propriedades antibacterianas atribuídas ao seu óleo... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agente antimicrobiano; Antimicrobial agent; Microbial sensitivity tests; Testes de sensibilidade microbiana. |
Thesagro: |
Análise Química; Lippia Sidoides; Óleo Essencial. |
Thesaurus Nal: |
Antibacterial plants; Chemical analysis; Essential oils. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148894/1/Penteado-Study-scientific-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
15/12/2020 |
Data da última atualização: |
15/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COSTA, F. S. S. da; PRACA, L. B.; GOMES, A. C. M. M.; SANTOS, R. C. dos; SOARES, C. M. S.; MONNERAT, R. G. |
Afiliação: |
FLÁVIA SANTANA SOUZA DA COSTA, UNB; LILIAN BOTELHO PRACA, Cenargen; ANA CRISTINA MENESES M GOMES, Cenargen; ROSEANE CAVALCANTI DOS SANTOS, CNPA; CARLOS MARCELO SILVEIRA SOARES, NOOA SCIENCE AND AGRICULTURAL TECHNOLOGY; ROSE GOMES MONNERAT SOLON DE PONTES, Cenargen. |
Título: |
Bacillus thuringiensis effect on the vegetative development of cotton plants and the biocontrol of Spodoptera frugiperda. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 10, 1889, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/agronomy10121889 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Bt; Endophytic; Plant growth promotion. |
Thesagro: |
Gossypium Hirsutum. |
Thesaurus NAL: |
Biological control. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219194/1/agronomy-10-01889-v3.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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